Als je lang eens bouwplaats loopt, heb je ze vast weleens zien staan: een hoeflon. Een hoeflon is een kleine hijskraan die je kan gebruiken bij klussen. Deze kleine hijskranen zijn vaak in staat om duizenden kilo’s te hijsen, ondanks hun compacte formaat. De hoeflon c30 van HOVE kranen kan wel 9000 kilo aan. Tevens is hij elektrisch aangedreven en niet alleen geschikt voor buitengebruik, maar ook voor binnen. Deze hoeflon heeft een grote accucapaciteit en stoot geen schadelijke gassen uit. Ook maakt hij geen vervelend lawaai, het is een vrijwel stille hijskraan. Ook laten de banden geen sporen achter.

De voordelen van de hoeflon

De hoeflon c30 heeft vele voordelen. De hijshoogte is wel tot 22 meter. Hij is 1,2 meter breed, waardoor hij makkelijk door dubbele deuren past en is op afstand bestuurbaar. Ook zijn er 2 versnellingen die je kunt inzetten. Zo’n hoeflon kun je dus huren voor zware klussen, maar er wordt mee gewerkt door specialisten. Er is namelijk de juiste kennis voor nodig om zo’n hoeflon te gebruiken. Bovendien is het wel zo veilig om dit te laten doen door mensen die hier ervaring in hebben. Hoewel er niet veel ongelukken met hijskranen bekend zijn, wil je dit toch koste wat kost voorkomen door er op de juiste manier mee om te gaan.

De geschiedenis van hijskranen

Leuk om te weten is dat hijskranen al eeuwenlang bestaan. Ze werden zelfs al in de Middeleeuwen gebruikt. Natuurlijk was de constructie van zo’n hijskraan wel heel anders, maar het laat zien dat we eigenlijk niet zonder kunnen. De mens kan fysiek veel aan, maar dingen van duizenden kilo’s tillen gaat ons niet lukken. Gelukkig hebben we een goed stel hersenen waarmee we dus dingen als hijskranen hebben uitgevonden. Het is indrukwekkend wat we allemaal tot stand kunnen brengen.