Je kan niet alles met de hand tillen zonder daarbij een hernia op te lopen. Daarnaast is het vaak ook simpelweg fysiek onmogelijk. Wat kun je dan doen om het gemakkelijker te maken? Een takelwagen is weer een te groot extreem hierin. Een palletwagen, ook wel pompwagen of transpallet genoemd, is dan misschien precies wat je nodig hebt. Voor een overzicht van alle soorten palletwagens, zie de website van Djaky.

Gebruik

Deze palletwagen kun je gebruiken om lasten en goederen te verplaatsen via pallets. De palletwagen heeft een bepaalde hefhoogte, die vaak tussen de vijftien en de twintig centimeter ligt. Dit is erg handig voor bedrijven met magazijnen of bijvoorbeeld in een distributiecentrum, want ook daar moet veel verplaatst worden. Ook kan het gebruikt worden binnen een vrachtwagen.

Soorten palletwagens

De ene palletwagen is de andere niet; er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Zo is er de handpompwagen, die door middel van de hand omhoog wordt gekrikt. Hetgeen wat deze pompwagen in beweging krijgt, is dus alsnog menselijke spierkracht. Daarnaast is er de elektrische pompwagen, waarbij zowel het heffen als het verplaatsen van de last elektrisch gebeurt. Deze elektrische pompwagens zijn verkrijgbaar met of zonder plateau om mee te rijden. De persoon die de palletwagen bediend, kan zo meerijden met de pallet. Tot slot is er de meeneempompwagen, die letterlijk voor meenemen vatbaar is: deze kan worden meegenomen in een bestelbus. Niet al deze soorten zijn bij iedere shop verkrijgbaar.

Nota bene

Een palletwagen kan dus heel handig zijn om bepaalde dingen op te tillen, maar men moet altijd alert blijven. Bij een handpalletwagen moet je alsnog opletten op je eigen houding, want verkeerd gebruik kan pijn in de rug of andere lichaamsdelen veroorzaken. Daarnaast geldt voor alle palletwagens dat je moet opletten dat er geen lichaamsdelen bekneld raken en dat je nergens tegenaan botst. Tot slot moet je oppassen voor beschadiging die kan ontstaan als gevolg van verkeerd gebruik.