Veganistische make-upproducten zijn cosmetica die geen ingrediënten van dierlijke oorsprong gebruiken. De bezorgdheid over wreedheid jegens dieren in de cosmetica-industrie heeft een groeiende markt voor wreedheidvrije producten doen ontstaan. Vegan gezichtsverzorging omvat crèmes, make-up en reinigingsproducten.

Wat is een veganistische levensstijl

Veel mensen associëren veganisten met een of andere dieetkeuze. Een veganistisch dieet sluit alle dierlijke producten uit, met inbegrip van zuivelproducten en honing. De redenen om voor een veganistisch dieet te kiezen zijn onder meer gezondheidsredenen en filosofische redenen.

Wanneer iemand om filosofische redenen voor een veganistische levensstijl kiest, gaat die keuze vaak verder dan voedsel en omvat die ook consumptieproducten die hij in zijn dagelijks leven gebruikt, met inbegrip van cosmetica.

De cosmetica industrie stapt steeds meer af van dierproeven als reactie op de negatieve en toenemende druk van de consument. Er zijn verschillende criteria waaraan producten moeten voldoen om als veganistisch te worden beschouwd. Een van de eerste vereisten betreft het testen van producten: om een cosmetisch of schoonheidsproduct als veganistisch te kunnen bestempelen, mogen geen dierproeven van welke aard dan ook worden uitgevoerd.

Bovendien is vegan gezichtsverzorging niet alleen wreedheidvrij, het betekent ook dat er geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt om het product te maken. Veel natuurlijke en wreedheidvrije bedrijven kunnen hun producten niet als veganistisch bestempelen, aangezien sommige natuurlijke huidverzorgings- en make-upbedrijven ingrediënten als honing of geitenmelk gebruiken. In een veganistische cosmetica mogen geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt.

Voordelen van veganistische cosmetica

Nu grote bedrijven steeds meer de nieuwe trend overnemen en cosmeticalijnen creëren die het leven van dieren en het milieu respecteren, komen er steeds meer veganistische producten op de markt.

De keuze van een veganistisch cosmeticaproduct is slechts de eerste stap naar een schoonheidsroutine die rekening houdt met alle levensvormen op aarde. Er zijn nu ook veel veganistische zepen, reinigingsmiddelen, gezichtscrèmes en haarproducten verkrijgbaar. Sommige non-profit websites bieden lijsten van gecertificeerde veganistische cosmetica, en producten kunnen worden gekocht bij fysieke natuurvoedingswinkels of online.