Iedereen die een website heeft voor zijn bedrijf wil natuurlijk weten hoe je daarmee zoveel mogelijk klanten trekt. Een van de manieren om dat te bereiken is door het creëren van ijzersterke content voor op je webpagina’s. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die een vrijwel lege website heeft, met enkel wat praktische informatie voor de klant. Dit is natuurlijk prima als je zelf veel mensen naar je website verwijst, maar als je echt via Google klanten wilt trekken dan is dat niet voldoende. In dit artikel lees je allereerst waarom, en vervolgens hoe je content creëert met zoekmachines in gedachten.

Waarom is goede content zo belangrijk?

De content op jouw website (en dan vooral de teksten) is belangrijk, omdat je daarmee in feite zoekmachines vertelt wat je te bieden hebt. Of het nu een product of dienst is, in je teksten moet je daar zoveel mogelijk over vertellen. Google kan namelijk niet raden wat je te bieden hebt, maar haalt deze informatie uit de teksten op je website. En ook de afbeeldingen moeten slim gekozen zijn. Deze moeten relevant zijn voor wat je doet, en bovendien voorzien zijn van een Alt-tekst, oftewel een titel. Aan de hand van deze titel en wat er op de afbeelding staat (Google kan tegenwoordig afbeeldingen ‘lezen’!) kun je ook in de zoekresultaten staan bij relevante zoekopdrachten. Zowel je teksten als afbeeldingen moeten dus volledig in lijn zijn met jouw aanbod. Maar hoe doe je dat?

Doe een zoekwoordenonderzoek

Het eerste wat je moet doen als je je content wilt optimaliseren (of als je überhaupt content gaat creëren), is een een zoekwoordenonderzoek. Er bestaan allerlei online tools waarmee je dat kunt doen, en het is op zich niet moeilijk. Het enige lastige eraan is dat je het interpreteren van alle cijfers die eruit komen. Vind je dat lastig? Schakel dan via deze link een tekstschrijver in die dat voor je kan doen: SEO tekstschrijver | Doublesmart.

Het doel van een zoekwoordenonderzoek is om er achter te komen op welke termen jouw (potentiële) klanten voornamelijk zoeken, en hoeveel concurrenten deze termen al gebruiken.

Pas de gekozen zoektermen toe

Uit het zoekwoordenonderzoek komen een aantal termen, waar je je op moet gaan focussen bij het schrijven van je teksten en het geven van beschrijvingen aan je afbeeldingen. Zorg ervoor dat je teksten titels en tussenkopjes bevatten met deze zoektermen erin verwerkt, en laat ze bovendien enkele keren terugkomen in de tekst zelf. Let op: Het is het beste op per pagina op één term te focussen, eventueel in combinatie met gerelateerde zoektermen (die je tevens met dat onderzoek kunt vaststellen). Zorg voor teksten die lekker weglezen, niet te lange zinnen hebben, en overdrijf ook niet met het verwerken van de zoekterm. Als deze er te vaak in zit wordt dat eerder afgestraft dan beloond. Het is dus zaak het zo natuurlijk mogelijk over te doen komen, terwijl je er tegelijkertijd de juiste zoektermen in verwerkt, én natuurlijk de klant overhaalt een aankoop te doen of andere conversie uit te voeren.