Hoe weet je dat je de juiste diameter van boor en plug hebt? Dat is voor mensen die nieuw zijn in het klussen soms nog wat ingewikkeld. De boor betekent het boortje dat je gebruikt om een gat te maken in je muur. De pluggen heb je als het goed is al paraat. Die gaan de muur in en daar gaan de schroeven weer in. Zo kun je misschien al een beetje bedenken hoe de boor en plug in verhouding tot elkaar en tot de schroeven die je gaat gebruiken staan.

Plug breder dan schroef

Want de schroeven zijn je startpunt. Die zijn al geleverd bij je wandplank bijvoorbeeld of die heb je uitgekozen omdat ze een bepaald gewicht kunnen dragen dat jij aan de muur wil hangen. De plug moet breder zijn dan de schroef, want de schroef wordt in de plug gedraaid. Pluggen gaan qua diameter vaak per 5, schroeven hebben ook nog halve diameters. Zo kun je de juiste diameter van de plug voor de schroef bepalen. Je ziet op deze pagina een duidelijk overzicht van welke diameter plug bij welke diameter schroef nodig is.

Boordiepte dieper dan plug

Daarnaast is de boordiepte belangrijk. Boortjes van een boormachine hebben vaak allemaal dezelfde lengte. Je weet dus precies hoe diep je kunt boren, als het goed is. Je moet vooral niet te diep boren. Wel moet je iets dieper boren dan de lengte van de plug. Dit verschil moet 5 millimeter zijn. Zo gaat de plug diep genoeg de muur in om de bevestiging zo netjes mogelijk te houden.