Jij acht de kans misschien niet groot, maar je kunt zeker gewond raken op je werk. Jaarlijks belanden er namelijk heel wat mensen op de Spoedeisende Hulp als gevolg van een bedrijfsongeval. Daarnaast kunnen er binnen een bedrijf ook andere gevaarlijke situaties ontstaan. Zo kan er brand uitbreken en kunnen er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Wanneer jij weet wat je moet doen in bepaalde situaties, wordt het een stuk makkelijker om veilig te werken. Hierdoor wordt de kans op verwondingen of ernstig letsel natuurlijk al aanzienlijk kleiner.
Veilig werken: zo zorg jij ervoor!
Het bedrijf waar jij werkt moet ervoor zorgen dat jij veilig je werk kunt doen. Bij de meeste bedrijven in Nederland is dit over het algemeen goed geregeld. Jij kunt zelf ook een bijdrage leveren aan veilig werken. Dit kan op verschillende manieren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat jij beschermende kleding draagt. Draag op de bouw bijvoorbeeld altijd een helm en in een fabriekshal altijd schoenen met stalen neuzen. Mogelijk biedt jouw werkgever wel verschillende trainingen aan. Om veilig te kunnen werken doe jij er goed aan deze trainingen te bezoeken. Doorgaans zijn deze trainingen verplicht.
Extra maatregelen om veiligheid te vergroten
Wil jij nog meer doen om veilig werken mogelijk te maken? Overweeg dan eens een veiligheidstraining te volgen. Jij kunt bijvoorbeeld een BHV- of EHBO-cursus volgen bij G4S. Met behulp van deze trainingen weet jij precies hoe jij bij een bedrijfsongeval of brand moet handelen. Je leert mensen verbinden, reanimeren, ontruimen, letsel herkennen en levensreddende handelingen verrichten.