curcuma

De meeste mensen zullen naar de supermarkt gaan en dan verschillende pakjes met kruiden kopen die ze dan aan hun gerechten kunnen toevoegen. Lekker makkelijk denken ze dan. Als je al een lange werkdag achter de rug hebt en je moet dan ook nog uitgebreid gaan koken…. Maar toch is het koken met verse kruiden echt niet zo lastig. Vaak zit er in een kant en klaar pakje ook heel veel kruiden die eigenlijk niet zo heel goed voor je zijn. Door zelf een aantal verschillende potjes kruiden te kopen kan je je gerechten veel lekkerder op smaak brengen. En vaak is het ook nog is een stuk goedkoper!

Oosterse kruiden

Een kruid die waarschijnlijk veel mensen kennen is kerrie. Vaak kruiden we hier onze kip mee enz. Kerrie wordt vooral in India, Pakistan, Maleisië en Suriname veel gebruikt. Kerrie heeft een hele bijzondere en sterke smaak waar je wel net van moet houden. De poeder variant kan je heel goed gebruiken bij vlees en groenten. Maar er is ook een pasta variant van kerrie. Deze pasta kan je heel goed vermengen in een rijstgerecht. Een wat minder bekend kruid is curcuma. De kleur en substantie van curcuma lijkt heel erg op dat van kerrie maar de smaken zijn wel heel verschillend. Uit de wortel van de plant wordt de curcuma gewonnen. Ook dit kruid wordt vooral in de Oosterse landen gebruikt, toch zie je steeds meer dat het ook naar Nederland begint te komen. Curcuma is bijvoorbeeld heerlijk in rijstgerechten. Het geeft niet alleen de rijst een lekker smaakje maar ook een mooie kleur. Daarnaast kan je het ook goed toepassen in je soep of bij groentes en vleesgerechten. Er is zelfs curcuma thee op de markt gebracht.

Bekendere kruiden

Na al deze wat gekkere kruiden is het nu tijd om wat bekendere kruiden te benoemen. Als eerst natuurlijk zout en peper die eigenlijk niet kunnen missen in je gerecht. Iedereen kent het wel en zout en peper zal ook geen verdere uitleg nodig hebben denk ik. Als tweede oregano. Ook veel mensen zullen dit kruid wel kennen. Het zijn de takken van een plant waar de lekkere oregano smaak vanaf komt. Oregano is heerlijk bij diverse Italiaanse gerechten. Voeg het toe aan je pastasaus voor wat meer smaak of op een pizza is het ook heerlijk. Het koken met kruiden hoeft dus ook niet heel erg moeilijk te zijn en iedereen kan het! Het is veel gezonder voor je en daarnaast is het natuurlijk ook leuk om allerlei kruiden toe te voegen tijdens het koken.