Verf wordt al eeuwen gebruikt op allerlei verschillende manieren. Zo werd het in het verleden gebruikt om iets af te beelden of zelfs kunst te maken. Verf kan ook gebruikt worden in huizen, bijvoorbeeld als extra laag over muren, wanden of vloeren. De uitstraling van de verschillende soorten beton kan op meerdere manieren worden gemaakt. Zo bestaat de keuze uit verschillende soorten betonlook verf of bij beton zelf uit verschillende beton cire kleuren. Voor een wat ruwer effect op de muur kun je kiezen voor de mooie kalkverf. Dit zijn voorbeelden van hoe verf binnen huizen wordt gebruikt, waar het nog steeds meerdere functies kan bekleden.

Waar verf voor gebruikt kan worden

Er zijn in het algemeen vier achterliggende redenen om te verven. De eerste die we hier noemen is kunst, dit herkennen we vooral in de bekende schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt van Rijn of Vincent van Gogh. De tweede reden om iets te verven die we noemen is signalering, door iets te verven geef je een signaal af aan de omgeving, bijvoorbeeld gevaar of juist veiligheid. De derde reden dat verf gebruikt wordt is voor decoratie, dit kan op meerdere manieren en wordt meestal gedaan om iets mooier te maken. Tenslotte is er ook nog verf ter bescherming, verf kan ervoor zorgen dat de muren of vloeren steviger zijn en bestand zijn tegen beschadigingen.

Het nut van verf bij het schilderen van je woning

In de introductie is al beschreven hoe verf gebruikt kan worden in huizen. Als we bijvoorbeeld kalkverf of betonlook verf vergelijken met de vier redenen uit het vorige kopje, zien we dat deze vormen van verf vooral nuttig zijn voor het derde en vierde punt. Een mooie verf kan in een huis dienen als decoratie en de sfeer in een kamer aanpassen. Dit wordt vaak gematcht met de rest van het meubilair en interieur, waardoor het geheel er mooi uit komt te zien. Daarnaast zijn deze verfsoorten ook een goede bescherming in het huis die ervoor zorgen dat de muren en vloeren verstevigd worden en dat bijvoorbeeld de muren op deze manier de verspreiding van bacteriën kunnen voorkomen door het gladde oppervlak wat ontstaat.