Mijn eerste herinneringen aan heide planten, zijn van de vakanties als klein meisje in eigen land. Omdat die vakanties in de zomer waren, zal het ongetwijfeld om een zomerheide plant gegaan zijn.

In de tuin vind ik heide een dankbare plant. Ik combineer zowel zomerbloeiende, als winterbloeiende soorten, zodat ik er het hele jaar plezier van heb.

Heide in de rotstuin

De aanleg van een rotstuin ging met vallen en opstaan. Inmiddels heb ik een hoop bijgeleerd en combineer ik de juiste planten met elkaar. Ik heb mijn rotstuin gevuld met zuurdere grond en daar doen azalea’s en heide planten het natuurlijk goed op.

Eerst maakte ik de fout om de heide te beschut en te vochtig te zetten, ze kregen schimmels. Ik heb ze verplaatst naar een drogere, onbeschutte plek, zodat de wind ze goed schoon kan blazen en nu doen ze het prima. Ik wilde ze in het begin dus gewoon te veel verwennen!

Nu ze een paar jaar staan, vormen ze een mooi, bodembedekkend tapijtje in de rotstuin. Van de zomerheide snoei ik de uitgebloeide bloemen en lange uitlopers, aan de winterheide doe ik helemaal niks. Beide soorten geef ik alleen in het vroege voorjaar een klein beetje heidemest. Ideaal dus! Het hele jaar kleur en bijna geen omkijken naar!