Als je BHV’er bent, kan het voorkomen dat je gevraagd wordt om een Hoofd BHV te worden. Maar wat zijn de taken van een Hoofd BHV? Daarnaast zijn er ook nog twee verschillende posities die kunnen worden ingevuld, namelijk die van operationeel hoofd en strategisch hoofd. Hier lees je alles over de verschillen.
Een bedrijf is verplicht om bedrijfshulpverleners in dienst te hebben. Hoeveel dit er moeten zijn is afhankelijk van de omvang van de organisatie. Hoe meer bedrijfshulpverleners, hoe belangrijker het is om ook een Hoofd BHV te hebben. Een Hoofd BHV is de persoon die diverse BHV’ers aanstuurt: de lijnen worden uitgezet en daarnaast neemt het Hoofd BHV ook de leiding.
Taken van een Hoofd BHV: Operationeel en Strategisch
Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende hoofd BHV’ers: operationeel en strategisch. Het belangrijkste verschil is dat je als Hoofd Operationeel alle zaken aanstuurt tijdens de hectiek van een calamiteit. Als Hoofd Strategisch regel je grotendeels de zaken op papier. Een Hoofd BHV Operationeel neemt onder andere de preventieve maatregelen om arbeidsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen en beperken. Daarnaast treedt dit hoofd BHV verantwoord op bij noodsituaties en stuurt hij of zij de BHV organisatie aan. Een Hoofd BHV Strategisch heeft iets andere taken. Zo draagt hij of zijn de verantwoording voor het aansturen van een bedrijfshulpverleningsorganisatie. Ook heb je de nodige kennis van wettelijke bepalingen en de opzet van een BHV-organisatie. Je beheert de budgetten en regelt vergoedingen. Ook regel je de verzekeringen na een calamiteit indien dit nodig is. De taken van een Hoofd BHV lopen dus uiteen.