AGV 3

Transport is het belangrijkste onderdeel van logistieke bedrijven. Vaak gaat het transport over lange afstanden van bedrijf A naar bedrijf B, maar ook binnen een gebouw moeten soms dingen verplaatst worden. Je zou dingen natuurlijk handmatig kunnen verplaatsen, maar dit is niet altijd mogelijk. Misschien zijn de poducten te zwaar of is de afstand te lang. Een machine zou dus fijner zijn Een voorbeeld van zo’n machine is een palletmover. Een palletmover lijkt een beetje of een heftruck, maar ze zijn toch anders. De een is namelijk handgestuurd, de heftruck, terwijl de andere automatisch kan werken.

Automatic guided vehicle

Een palletmover is een voorbeeld van een automatic guided vehicle, oftewel agv. Je hebt dus geen personeel nodig om binnen een fabriek of depot spullen te vervoeren. Je kan het namelijk allemaal automatiseren met een agv. Zo kan je dus kosten besparen qua personeel, en kan je ook efficiënter werken. Doordat de palletmover correct is ingesteld, kunnen er geen fouten gemaakt worden, tenzij er een stroomstoring is natuurlijk. Zo wordt een product in principe altijd naar de juiste plek gebracht. Het enige wat je hoeft te doen is de route instellen en de agv rijdt vanzelf.

Het nieuwe alternatief: AMR

Iets wat erg lijkt op een agv is de AMR. Dit staat voor autonomous mobile robots. Deze zijn nog niet zo gebruikelijk of talrijk in gebruik bij logistieke bedrijven, maar kunnen zeer handig zijn. Het voordeel van AMRs is dat zij niet gebonden zijn aan één bepaalde route zoals AGVs dat wel zijn. In plaats daarvan kunnen AMRs zich vrijer bewegen. Ze kunnen zich ook beter aanpassen aan mogelijke obstakels op de route. Terwijl AGVs gebruikmaken van één vaste route die niet aangepast kan worden, kan een AMR de route aanpassen doordat het slimmere technologie bevat. Hierdoor kan een AMR dus een kortere of efficiëntere route kiezen afhankelijk van de situatie op de werkvloer.